23-03-2015 Ouders willen modernisering onderwijs
Kinderen van groep 4b van basisschool de Kraanvogel in Almere oefenen alvast om deze week de slimste klas van nederland te wordenKinderen van groep 4b van basisschool de Kraanvogel in Almere oefenen alvast om deze week de slimste klas van nederland te wordenFoto: Ab Blauw

ma 23 mrt 2015, 06:00| 51 reacties
|
lees voor
 

 

Ouders willen modernisering onderwijs

Almere

DOOR ARIANNE MANTEL - 

Ouders vinden dat het onderwijs moet moderniseren. Drie kwart van de ouders staat positief tegenover de inzet van nieuwe technologieën in het klaslokaal. En bijna een derde stelt dat hun kind(eren) te weinig beschikking hebben over digitale middelen op school.

 

Dat er onvoldoende innovatieve technologieën voorhanden zijn, ligt volgens ouders aan de school zelf (42 procent) of aan de overheid (39 procent). Dit komt voort uit onderzoek uit ruim 1100 ouders in opdracht van Squla, een online oefenprogramma waarmee kinderen spelenderwijs oefenen met lesstof en inmiddels door 20.000 leerkrachten op basisscholen gratis wordt ingezet.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de helft van de ouders verwacht dat de virtual reality bril binnen tien jaar zijn intrede zal doen in het onderwijs. Hiermee is een 3D-wereld te zien en zouden kinderen dus de slag bij Waterloo met eigen ogen kunnen zien. Ruim 80 procent van de ondervraagden vindt dat onderwijs niet gebonden is aan een fysiek boek of klaslokaal.

Vandaag start de Leuk Leren Week. Circa 5000 klassen strijden tegen elkaar door verschillende leerzame quizzen online tegen elkaar te spelen. Dan gaat het meestal om rekenen en taal, maar ook om de andere vakken uit het lesprogramma zoals aardrijkskunde en geschiedenis. Aan het einde van de week worden de slimste klassen van Nederland bekend gemaakt.

Oprichter van Squla, André Haardt bedacht het spelenderwijs leren -gaming- in 2010. ,,Ik wilde de kinderen ook ná school een leuke manier aanreiken om dingen te leren. Spelletjes spelen vinden ze altijd leuk en die heb ik educatief gemaakt. Want ze moeten er wel iets van leren; leerplezier noem ik dat. Een peiling heeft ook uitgewezen dat kinderen die veel gegamed hadden gemiddeld 20 tot 30 procent hoger scoorden.”

Squala werkt als een soort netflix, waar inmiddels 85.000 kinderen een abonnement op hebben en zo thuis spelenderwijs oefenen voor school. André Haardt: „Daar leven we van en daarom kunnen we de online quizzen, games en video’s gratis aanbieden aan scholen. Docenten zijn enorm enthousiast en het onderzoek laat zien dat ouders in ons land best vooruitstrevend zijn als het gaat om onderwijs.”

 
06-11-2014 Leraar moet lesmateriaal zelf maken

’Leraar moet lesmateriaal zelf maken’

Jan-Willem Navis

De macht van de drie grote uitgeverijen voor schoolboeken moet worden gebroken. Wanneer docenten zelf leermaterialen maken en onderling uitwisselen, wordt het onderwijs beter en veel goedkoper.

 

De Tweede Kamer is enthousiast over initiatieven die vraag en aanbod bij elkaar brengen en kunnen uitgroeien tot het ’Uber van het onderwijs’.

Tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting zal D66 voorstellen om de Stichting Leermiddelen Keuze te ondersteunen. Die wil met behulp van studenten van de lerarenopleidingen van Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Rijksuniversiteit Groningen digitaal en papieren lesmateriaal gaan beoordelen op kwaliteit en vervolgens voor iedereen beschikbaar stellen.

Aan de gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs is het Rijk elk jaar al 185 miljoen euro kwijt, met de lagere school erbij lopen de kosten volgens de stichting op tot zo’n 350 miljoen euro. „Er zijn allerhande lesmethoden en steeds meer werkboeken, die vaak niet eens uit het cellofaan komen”, zegt D66’er Van Meenen.

Vooruitstrevend

Daarnaast maken lessen zonder boeken steeds sneller opmars. Vooruitstrevende leraren maken op digitale schoolborden hele presentaties over een onderwerp, en opdrachten kunnen ook op een tablet gemaakt worden in plaats van een schrift.

De coalitie is enthousiast over voorstellen om docenten meer zelf lessen te laten ontwikkelen. „Docenten willen die lessen graag delen, ze zijn trots op wat ze gemaakt hebben. Ik vind dat we dat moeten aanmoedigen”, zegt VVD-Kamerlid Straus. Ze wijst op een initiatief waarbij duizenden educatieve filmpjes op één website voor digitale schoolborden bij elkaar staan. Ook PvdA-collega Ypma ziet innovatie van ’onderop’ wel zitten. „Onderwijzers weten zelf wat het beste is voor de leerlingen. Zo kunnen we ze hun beroepstrots teruggeven.”Het is volgens Van Meenen wel belangrijk dat de inhoud van de lesprogramma’s bekeken wordt door experts.

23-10-2014 Digimeester nu gecertificeerd Prowise trainer

Trots kan ik mededelen dat ik nu ook gecertificeerd Prowise trainer ben!